Special Acknowledgment

Highest gratitude I present to my beloved parents and family who are always there for praying my excellence and happiness.

I dedicated this blog especially for my precious friends who share with me the successes, tears, joys, bitter and sweetness of growing up.

Without all of these people I would never grab this great life. Thanks to Allah for giving me a chance to taste this wonderful life...^_^

Tuesday, December 7, 2010

Track 020 : Azam 1432H & 2011M

Salam...

Alhamdulillah telah masuk tahun baru 1432 Hijrah. Terima kasih kepada Allah disebabkan diberi usia kepada saya untuk terus hidup di tahun baru, semoga saya juga sentiasa beringat kepada kematian kerana semakin meningkat usia semakin hampir kita kepada kematian...

Hehehe azam tahun baru? Ish, mestilah ada dan saya telah merangkanya beberapa bulan yang lepas dan beberapa hari yang lepas saya sudah kaji, finalize dan endorsed apekah azam atau target yang saya ingin capai, insyaAllah by the end of year 1432H dan juga 2011M ^_^

So straight to the points :

1. Want to be a better muslim, son, brother, friend, employee, student and also any other of my roles.

2. Finish my master.

3. Get a permanent job.

4. InsyaAllah want to 'merisik' and getting engaged ---> if 'she' is the one ^_^

5. Menjaga, mengawal dan mencegah diri daripada melakukan perkara-perkara yang mungkar, maksiat dan keji.

Jadi itulah 5 perkara yang saya telah tetapkan sebagai panduan untuk membimbing diri untuk sepanjang tahun ini. Yang no 1 dengan 5 tu macam biasa itu perkara yang open ended, saya akan buat yang terbaik dan yang selebihnya terpulang kepada Allah untuk menerima dan menentukannya. Allah lebih mengetahui...

Baik, untuk no 2 insyaAllah saya akan berusaha bersungguh-sungguh untuk menghasilkan research yang terbaik. So far saya suka dengan kerja saya dan insyaAllah bulan 1 ni saya akan ada proposal defense dan pada pertengahan tahun saya akan tahu macam mana projek ini akan dihabiskan. Saya akan berusaha untuk siapkan sebelum penghujung tahun ^_^.

No 3, cari kerja yang tetap.Setakat ni saya dah apply TNB PEP 37, so tunggu dan lihatlah.hehehe. Untuk peluang kerja lain, saya akan apply bila saya dah mula thesis writing. Saya rasa itu waktu yang sesuai untuk mencari kerja. Tak terlalu lambat, tak terlalu cepat. Andai kate dapat Schlumberger mungkin gaji saya bley cecah RM7k huhuhuu~ Papehal abehkan master dulu.hehehe

No. 4. Ehemm....adeyh segan la pulak (eleh cam ade orang len jek bace blog ni :p) Neway sebagai seorang lelaki bujang takkan la saya takde keinginan untuk berpasangan. Saya inginkan suatu hubungan yang baik, halal, berkat dan diredhai. InsyaAllah andai kata Allah izinkan, perkara ini akan berlaku. Saya hanya mampu merancang dan berusaha yang selebihnya ketentuan Allah. Saya berserah andai kata betul la 'dia' untuk saya, perkara ini akan jadi dengan baik dan andai kata bukan 'dia' untuk saya, saya redha. Sesungguhnya saya bersedia untuk sebarang kemungkinan. Mungkin ambil pengajaran dari pengalaman yang lepas2.hehehe. Papehal pun saya positif dengan perkara ini dan sentiasa berbaik sangka dengan Allah. Thank you Allah ^_^. Sambil-sambil tu saya pun nak buat persiapan baik dari segi kewangan, ilmu dan apa saja keperluan lain sebagai persediaan hidup berumah tangga. Tak rugi pun berjimat dan menuntut ilmu kan?hehehe. InsyaAllah

Jadi setakat ini saja perkongsian saya kali ini. Alhamdullilah, tahun 1431H dan 2010M yang akan tamat, akan berakhir penuh cemerlang walaupun ade banyak perkara boleh diperbaiki lagi tapi secara keseluruhannhya sebuah tahun yang bagus. Looking forward for 1432H and 2011M ^_^. InsyaAllah, may all of these wishes come true and may Allah ease my way, bless,protects and forgives me. Ameen..

Salam Maal Hijrah 1432H dan tahun baru 2011M buat semua. Saya sayang anda semua. Semoga kita sentiasa mendapat keampunan Allah dan berada dalam keberkatanNya. Ameen.. ^_^

Friday, October 29, 2010

Track 019 : What a Wonderful Week

Salam...

Alhamdulillah, dah masuk hari akhir bekerja dalam minggu ni. Syukur perjalanan minggu ni lancar. Kerja meet on schedule. InsyaAllah projek ni akan progress dgn baik. Master? InsyaAllah takde masalah gak. Satu pengajaran yang diperoleh dalam minggu cemerlang ni, apabila kita mulakan hari kita dengan memuju Allah, memohon doa daripdaNya insyaAllah akan depermudah segala urusan dan rezeki akan lebih murah. Bukan nak kate takde cabaran dalam pekerjaan atau kehidupan cuma apabila kita berserah segala-gala kepada Ilahi akan mudah bagi kita hadapi dugaan. Amin ^_^

Waaa minggu depan seronok. InsyaAllah saya akan mengikut Supervisor, Encik Adzly serta team mate projek boiler header inspection robot ni pegi site visit ke Manjung Power Station Perak. Ini satu pengalaman yang baru bagi saya dan sudah pasti tidak akan melepaskan peluang ni utntuk berjalan2 ( ni rupanya niat sebenar hehehe). Tapi apa-apa hal pun yang penting untuk menimba ilmu dan pengalaman sebanyak mungkin dan berusaha untuk contribute dalam projek besar ni. Projek ni la tempat saya cari makan untuk kelulusan master saya so kne wat yang terbaik. InsyaAllah, saya optiimis ! hehehe

Pas balik pulak ujung minggu depan 7 Nov akan bersama-sama sahabat pergi outdoor nek ATV.waa ni pun mende baru dalam idup saya. Looking forward to it. Hurmm nampak gaya bulan 11 ni banyak mende menarik akan berlaku. Seronok2.hehehe.. Kla setakat ni saja. Till then...

Sunday, October 17, 2010

Track 018 : Azam 2010



Pic source : http://ryanflood.files.wordpress.com/2010/01/2010-roth-ira-conversion-rules-limits.jpg

Sedar tak sedar dah semakin penghujung 2010. Alhamdulillah masih diberi usia dan dikurnia kesihatan. Berdoa agar saya tak termasuk dalam golongan yang mensia-siakan usia yang diberi...

Sekadar review balik azam 2010 :

1. Tamatkan degree pada tahun ni (Done)
2. Dapatkan Dean's List untuk final sem (Done)
3. Menjadi RA dan lanjutkan pelajaran peringkat Master (Done)
4. Menjaga dan meningkatkan amal ibadat dan meninggalkan perkara-perkara buruk (hanya Allah sahaja yang dapat menilai)

Alhamdulillah, 3 daripada 4 azam saya tahun ni tercapai!

Thank to Allah, Allah permudahkan urusan saya. Saya akui memang sukar untuk mencapai azam yang disasarkan. Tapi saya percaya Allah takkan mensia-siakan doa hambaNya dan mestilah disertakan usaha dan tawakkal. Terima kasih kepada insan-insan yang sangat berjasa Mama, Abah, Family, Sahabat-Sahabat, Lecturers dan tok-tok guru saya, serta sume insan yang membantu saya secara lansung atau tak lansung. Semoga anda sekalian sentiasa mendapat rahmat dan berkat dari Allah amin....

So bley start planning untuk 2011. I have a few in my mind.hehehe. till then~

Wednesday, October 13, 2010

Track 017 : Mesti Boleh Punya...

Pagi tadi di Mobile Robotic Group(MRG) Lab....

Joshua: Iszmir, kalau you tak dapat habis master macam mana?

Iszmir: Ish..mesti buat sampai habis punya...

Joshua: Kalau tak habis?

Iszmir: Saya mesti cuba buat sampai habis.hehehehe

Joshua: Ni kalau betul-betul tak habis?

Iszmir: Hahaha ni kalau betul-betul tak habis, then I quit la, kerja terus. Tapi apa-apahal pun mesti buat sampai habis.hehehe

Joshua: Bagusla you. Orang yang cakap dia buat mesti boleh buat punya. You optimist mesti boleh punya....

Itula sedikit sebanyak perbualan kami di pagi-pagi hari waktu memulakan tugasan kami sebagai research assistant. Sume dalam fasa tertekan skang. Tu yang ayat pun sume bunyi agak-agak down.hahahaa.Kesian sahabat saya sorang ni, dah keje dekat setahun tengok progress ok jek tapi memang die pun dalam keadaan buntu. Agak stuck dengan coding die dgn mathematical model tapi die tetap cube untuk overcome problem die. Memang satu semangat yang patut dicontohi.

Saya baru je nak masuk bulan ketiga kerja, untuk progress kerje research saye rase di tahap ok bukan mungkin juz a little bit satisfied tapi untuk kerja-kerja master bagi saye masih belum di tahap memuaskan hati (mungkin pada pandangan saya kot). Memang untuk saya sendiri saya stuck di bahagian mathematical model. insyaAllah solve part tu sebahagian besar kerja saya akan lebih senang untuk master. Takpe, inyaAllah andai kate saya kerja dengan lebih kuat sedikit dan efisien perkare tu akan solve. Ya Allah berikanlah petunjuk kepada hambaMu ni. Jauhkanla dari sifat malas dan mudah putus asa...

Hahahaa, kamon Iszmir Nazmi. Jangan poyo-poyo. Keje kamu taklah serumit mana cuma perlu positif. Alhamdulillah saya suka dengan kerja saya, supervisor dan lecturer2 yang sangat supportive dan membantu, ofismate yang baik-baik dan environment ofis yang bersih dan selesa. apa lagi saya nak. syukur....

So work smart and effective, redha and tawakkal, insyaAllah the success is within our grasp..Ameen... Till then, no harm no crime~

Monday, October 11, 2010

Track 016 : Ko bila lagi?

Suatu petang di sebuah masjid di Sri Gombak bersama sahabat Asyraf Bakhtiar...

Iszmir Nazmi : Assalamualaikum (memberi salam. menegur 2 orang jemaah yang bertaraf pak cik ketika kami baru keluar selepas menunaikan solat Asar)

Jemaah : Waalaikumussalam...eh ko bila lagi?

Iszmir Nazmi : Haaa? saye bila apa lagi pak cik?

Jemaah : Eyh, korang bukan dari kenduri kawen kat bawah ke? (merujuk kepada kenduri kawen yang baru saje selesai di bawah masjid)

Iszmir Nazmi : Takdelah pak cik. Kami singgah solat Asar jek. bukan jemputan kenduri ni (sambil senyum untuk membetulkan keadaan)

Jemaah : oooo ingat dari kenduri ni.hahahaha

Iszmir Nazmi : hehehehe. memang ramai orang kawen arini pak cik. kami pun baru balik dari walimah kawan kami di Uniten....bla... bla... (sekadar berbual mesra)

Itulah satu peristiwa yang berlaku pada saya petang semalam, kecil tapi membuat saya terkesan...

Ya...aku bila lagi? bila apa? bila nak mati? bak kate Laksamana Sunan dalam karya Cinta Sang Ratu nukilan Ramlee Awang Murshid "Mati itu pasti, hidup insyaAllah". Ya, saya sebagai insan biasa dan seorang muslim wajib menerima hakikat bahawa mati itu akan datang dan ia sesuatu yang pasti. Jadi sentiasalah bertaubat dan memhon keampunan dariNya agar dimatikan dalam keadaan baik. insyaAllah...

Hehehe...sebenarnye ape yang pak cik tu tanye ialah bila saye akan kawen. Suatu persoalan yang saye sendiri tiada jawapannye. Jauh di sudut hati ini memang kepingin untuk berpasangan. Eyh bukan saye gatal atau desperate tapi ini memang keinginan normal seorang manusia. Ingin teman hidup, sesuai dengan fitrah hidupan lain. Saya turut kemukakan soalan kepada saudara Asyraf.

Iszmir Nazmi : Acap, ko nampak aku ni desperate ke?

Acap : Ko bukan desperate Kuch. Tapi ko dah sampai mase.Ko pun dah abes study dan ko pun bekerja walaupun sambung study....bla...bla

Ya itulah yang banyak kami bualkan sepanjang petang. Tentang mencari pasangan hidup. Saya akui nak mencari pasangan hidup bukannye senang. Ade orang kate saye memilih.hehehehe.adei..memilih ke saye? kalo memilih masakan saye mencuba 6 kali tapi sume gagal. ade yang dapat pun tak tahan lame itu pun skali jek try dapat (mase tu pun zaman foundation, budak2 lagi mase tu :P). Adekah ade percubaan yang ke-7? hanya Allah saje yang tahu.hahahaha

Saya akui jodoh pertemuan di tangan Allah tapi apa2 hal pun mesti atas ikhtiar dan usaha sendiri. nk ikthiar camne? insyaAllah saya akan sentiasa memperbaiki diri saya dari masa ke masa dan berusaha dengan cara yang diredhai Allah. insyaAllah. semoga Allah merahmati dan memberi petunjuk kepada saya supaya segala urusan dipermudah dan dilindung dari perkare2 yang tidak baik dan boleh mendatangkan kemudharatan.

Saya positif dengan ketentuan Allah dan saya tidak akan sesekali akan mempersoalkan takdir. insyaAllah, Allah telah menyediakan sesuatu yang baik terhadap hambaNya dan Dia lebih mengetahui. Takpe, berkawan biar seribu berkasih biar satu.Saya percaya masanye akan sampai nanti dan Allah menyediakan ujian perasaan ini sebagai salah satu platform kepada saya untuk memperbaiki diri saya. insyaAllah saya akan menggunakan peluang ini sebaik2nya dan semoga Allah merahmati sya. Tidak ssekali saya sanggup dibuai nafsu dan dipujuk syaitan, diharapkan saya mendapat perlindungan dan keampunan dariNya...

Hehehehe..adehhh meleret lagi. Takpe, hanye sekadar luahan hati. Harap taklah over sangat sampai terlalu mengikut emosi.hehehe. Till then~

Monday, October 4, 2010

Track 015 : Cinta Yang Sempurna

Terbawa aku dalam rasa
Yang selama ini terlupa
Ooohhh Ooooh
Mungkinkah ini cinta…

Hatiku cuba
Tuk mencari
Kemana aku telah pergi
Ooohh Oooh
Mungkin ini semua mimpi

*
Hanya ilusi
Cinta yang menipu
Keindahan yang semu
Semua hanya palsu
Keindahan semu
Semua hanya palsu

**
Bawa aku….
KepadaMu...
Keindahan yang tak semu
Peluk aku
Jangan pernah
Kau biarkan
Ku terlupa padaMu...

Kasih tempat mengadu
Takkan ada cinta yang bisa sempurna
Selain kepadaMu
KepadaMu...

* Repeat 1
** Repeat 2

Lyric Source : http://www.budiey.com/lirik-lagu-cinta-yang-sempurna-6ixth-sense-feat-noe-letto/

Salam...

Dah beberapa hari saya tak update. hehehe. bukan tak nak update tapi memang kepenatan dari kegiatan seharian. InsyaAllah saya akan cerita balik apa yang berlaku dari hari rabu lepas sapai hari minggu semlam. memang saya mengalami hari-hari yang ceria walaupun cabaran tetap ada. Ala..nama pun asam garam kehidupan tapi Alhamdulillah masih diberi kekuatan.

Hari ni masa keluar jap pegi bayar bil dengar lagu ni kat kedai saya bayar bil ni. Memang saya suke lagu ni. Nyanyian 6th Sense dengan Neo dari Letto, band dari Indonesia. Sekali dengar lagu ni macam lagu cintan bese tapi sebenarnya lagu ni ada maksud yang lebih mendalam. Ya cinta pada Tuhan Yang Esa Allah SWT. Jadi sambil-sambil la kita hayati dan enjoy. Layan~

Tuesday, September 28, 2010

Track 014 : Paper...

Salam....

Ape die yang paper ni? bukan la kertas semata-mate tapi kene wat academic paper. Hari ni Alhamdulillah dapat siapkan drawing ProE satu jenis Boiler Header. senang jek nk wat, tak serumit macam design FYP dulu. Jadi mulala bace academic paper untuk tau formatnya. InsyaAllah akan buat nanti cuma nak cari lebih banyak rujukan.

Gaji?Waaaa tak masuk lagi. Meter kewangan dah berkelip hehe. Hopefully esok masuk. Memang betol kene bijak mengawal perbelanjaan. Kne wat saving, bayar bil, yuran study, duit sara diri. Memang sukar untuk permulaan awal kerjaya ni lebey2 lagi blaja support pakai duet sendiri.Takpe, saye amek cabaran ni sebagai salah satu asam garam orang dewasa cewah! All the best to me. Semoga menjadi pemuda yang bijak mengawal perbelanjaan ^_^

InsyaAllah esok akan berlaku peristiwa yang seronok sebab akan pergi menonton teater Muzikal Tun Mahathir di Istana Budaya bersama kedua orang tuaku. Sebenarnye abah ajak mama nak kuar berdua tapi saje nyebuk anak bujang dorang sorang ni hehehe. Actually memang Tun Mahathir adalah salah seorang tokoh yang menjadi idola saya. Jadi menonton karya yang berkisar tentang beliau ni sedikit sebanyak dapat mendalami sejarah Tun. InsyaAllah akan saya ceritakan tentang teater ini dalam entry saya akan datang.




Source of Pic : http://2.bp.blogspot.com/_iERxlHyV5AA/S_QB7aCyWpI/AAAAAAAAClc/DITxej3y4KQ/s1600/MuzikalTunMahathir.jpg

Till then. No harm, no crime~

Monday, September 27, 2010

Track 013 : 27/10/2010

Tak tau nak buh tajuk ape so saye letak tarikh. Pasni andai kate tajuk tak catchy2 maknenye mmg takde idea nak bagi name ape.hehehe.

Alhamdulillah. Hari ni bangun awal kul 5 terus sahur untuk sambung balik puasa 6. Alhamdulillah dapat masuk hari ke-4. Semoga amalan diterima Allah. Amin...

Hari pergi kerja cukup cantik, penuh semangat. Menanam azam nak keje elok-elok sebab ibadat (terima kasih kepada rakan-rakan PEP 36 kerna mengingatkan soal ini). Untuk lebih cantik lagi nak kasi semangat pergi kerja dengan azam nak kumpul duit nak pinang anak orang walaupun calonnye belum timbul-timbul lagi.hahaha. Sometimes you need to create imagination to motivate yourself. Hari ni dapat siapkan design spec dan drawing sejenis boiler header juz ade nk add pattern sket lagi kat lukisan tu.

Hari ni bekerja lebih baik dari minggu lepas walaupun mengantuk sebab tidur yang tidak berkualiti semalam. Takpe, proses menyesuaikan diri ke alam pekerjaan. Basically hari ni tengok event yang di'create' di FB. IsyaAllah yang confirm datang ke jamuan yang akan saya buat dalam 15 orang walaupun jamuan lagi 2 minggu. Yang maybe dalam 60 orang. Perghhh katekanla semua datang mau sewa khemah ni. hehehe. Neway sangat happy andai sume dapat hadir, bley merapatkan mane yang jauh. Menguatkan silaturahim dan ukhuwah hehehe. Looking forward to that day.

InsyaAllah esok akan cuba menulis conference paper. Kena belajar jugak camne nak tulis paper. Dah name pun amek master. Nothing impossible.

Rasanye cukuplah untuk hari ni. Till then...

Saturday, September 25, 2010

Track 012 : Weekdays Yang Hectic

Salam....
Pergh 5 ari gak ek tak update. Siyes memang balik keje minggu ni sangat penat. Tak tau la sebab apa.huhuhu

So in summary:
20/09/2010

Hari isnin, continue wat puasa 6. Plan nak jumpa kawan-kawan yang masuk PEP tapi semua ada hal hari pertama. Masih dalam proses settle down. So pas tapau makanan terus balik.

21/09/2010

Hari ni rasa kurang seronok dengan prestasi kerja. Masih belum dapat comeout dengan mathematical model untuk robot analysis. Jumpa dgn Sir Adzly pun rasa tak berapa nak seronok sebab progress pun tak berapa banyak. Sambil tu kena deliver pulak design spec.

Ting tong-ting tong balik keje jumpe budak-budak PEP. dapat la minum-minum dengan Kamil, Kirin, We, Fahmi (ni budak Master). Syafiq dengan Zulhelmi pun join skali. So pas minum kat up10 anta la budak2 PEP ni balik ILSAS ape lagi tumpang dinner skali la tapi saya amek buah jela tu pun bahagian Ameer, die balik ru,ah.hahaha.
End of the day...

22/09/2010

Hari ni pas keje saya menculik 2 orang budak PEP balik ke rumah, Hazman dan Kamil. Kirin datang kejap jek. Peliknye budak-budak ni dengar briefing jek tapi dorang yang tergolek dulu. Memang dorang ni peserta kursus yang bagus la, dengar penuh kosentrasi.
Wasalamun...

23/09/2010

Biaselah, da name rumah bujang mestila lepak jek tapi kami bangun awal.Lepas setel solat subuh sume pun dah nak bergerak ke Uniten. Nak dijadikan citer cam besela ade jek yang ttinggal barang. Sape lagi si Kamil la. Bley lak tinggal kunci keter dengan kunci bilik. Abes ape lagi die pegi ceramah pakai kasut saya Saya lak gi kerja pakai selipar. Mesti kenagan terbaik wat Kamil time PEP kali ni. So sudahnye arini pas keje tengok wayang dengan budak2 PEP.Bley tahan gak ramai ade la dalam 7 orang. Tengok citer Devil. Pada awalnye mendapat review yang kureng daripada internet but pas tengok bley tahan la. Saya bagi range 2-2.5 bintang over 5.
Fin...

24/09/2010

Subhanallah. Hari ni memang betol-betol mengantuk. Rasa tanak datang kerja jek tapi memikirkan kontrak yang dah diterima (sebenarnye amanah) maka digagahkan hati ke tempat kerja.Siyes time khutbah pun tertido. Pekena lak briyani kambing.huhuhu. So balik opis kemas kini kerja dengan berat mata tiba-tiba teringat yang saya masih pegang kuci bilik Kamil sebab nak pulangkan yang die ttinggal kat rumah. Apa lagi pegi ilsas tido kat bilik Kamil.Hahaha sungguh tak senonoh.

Pas solat maghrib pulak pegi presint diplomatik. Ape lagi gi jumpa makhluk halus tu la si wanie. Kene bagi consultation lak kat die untuk wat program.hahaha.Neway good luck to you sis.
Sampai rumah urus diri, then tido...

So itu sajalah kehidupan biasa seorang pelajar post graduate.hehehe.Tapi baca2 balik rupanya saya banyak betul menumpang kasih budak2 PEP.hahaha. Memang saya ni 'distractor' dorang nak berkursus. Neway all da best kepada budak-budak PEP 36. Yang sempat bertemu dan terserempak ialah Kamil, Kirin, Hazman, Azwan Wil, Ameer Hafidz, Qayyim, Hud, Rina,Eli, Tengku, Sarah,Put. Yang len tu saya tak berpeluang nak berjumpa. Anyway, all the best to all of you PEP 36. Semoga menjadi engineer yang bertanggungjawab, amanah, soleh dan solehah.hehehe

Till then..

Monday, September 20, 2010

Track 011 : Jalan-Jalan Ziarah Aidilfitri

Hari ni takde apa sangat nak di update cuma boleh dikatakan perancangan nak gather budak-budak yg lapor diri PEP TNB, TNBR (Aziz) dgn Syafiq Khasmani tak menjadi. Ade yang nak beli keperluan diri dan ada yang dah nak balik pas keje sebab penat (dengan tanpa segan silu saya lah orang tu hehehe). Jadi rancangan ditangguhkan ke hari esok.InsyaAllah~

Untuk kerja hari ni memang tak bole blah, discussion dengan Sir Adzly, Sir Zafri, Dr Izham, Miss Jun, Mr Syed dengan Dr Agileswari (kejap jek die ade) amek mase dah 3 jam. Ape yang dibincang nampak semakin rumit dan bakal menggoncang kekuatan mental saya. Takpe-takpe, stay cool. I have chose this path so I must take it...insyaAllah as best as I can and with sense of responsible.

Nak diceritakan semalam baru je sampai rumah Abg Jad di Kota Warisan, Syafiq ajak pegi beraya rumaah Adzli. Jadi kumpul dulu kat rumah ZulH gerak sekali dengan Kamil ke USJ. Tapi sebelom tu singgah di rumah Shahnawaz, die jemput beraya. Perghhh, makan pe tau, briyani kambing. I like~
Yang best tu tak kusangka kami masih dapat duet raya daripada parent Shahnawaz. Yippeee~ Walaupun dah mula bekerjaya dan patut jadi bapak budak masih lagi menerima duet raya. Besela, muke awet muda.hak3 .Poyo~
Pastu baru bergerak ke rumah Adzli, link up with Aziz kat sane. Next menu Murtabak.Alhamdulillah sambil makan sambil berbual. Mostly bergurau sakan,gelak pun boleh tahan gak menganggau kejiranan rumah Adzli.hehehe

Neway, thanks to both Tuan Rumah. Semoga kalian sekeluarga sentiasa dirahmati Allah dan dilimpahi keberkatan dunia akhirat. Amin....

Sunday, September 19, 2010

Track 010 : Jernih



Pic Source : http://www.tdsnol.com/userfiles/content/tdshome/air_jernih.jpg

Jernih - Amuk

Jernih yang dari mata airmu
Sebening salju telaga rindu
Di lembah gunung rimba kencana
Mengalir ia tanpa henti

Bersaksikan kejora alam keriangan
Titis embun dingin ke bumi
Mekarlah rumpun hijau disirami kasih
Yang sejati penuh budi
Jernih salju bak syurgawi
Jadi pohon rimbun sampai akhir nanti

Di sebalik yang jernih tersimpul rahsia
Laluan yang penuh likuan
Cuma yang kelihatan
Satu keindahan yang dipuja
Menjadi ilham para pencinta
Teroka kala tanpa batasan
Menjadi cermin imbas berwajah
Seikhlas budi yang teguh berdiri

Bak air mengalir yang penuh halangan
Itu bukannya satu alasan
Di situ tersirat sebuah hakikat
Yang kelam jadi terang
Yang luka jadikan terubat
Keegoaan tersembunyi
Di lubuk hati suci...
Dan jernih...
(Dan mulus)

Di sebalik yang jernih tersimpul rahsia
Laluan yang penuh likuan
Cuma yang kelihatan
Satu keindahan yang dipuja
Menjadi ilham para pencinta
Teroka kalam tanpa batasan
Menjadi cermin imbas berwajah
Seikhlas budi yang teguh berdiri

Source : http://www.ilirik.com/amuk_--_jernih.html

Hari ini takde nak cerita apa-apa.Sebenarnya semalam nak blogging tapi disebabkan connection wifi broadband yang tidak mantap jadi terbantutla hasrat.
Alhamdulillah da sampai di rumah Abg Jad di Kota Warisan setelah bertolak daripada rumahku syurgaku di Gombak. Sepanjang pemanduan tadi tiba-tiba terlintas nak menyanyi sebuah lagu yang dah lama tak didengar. Masih ingat lagi lagu ini lagu kegemaran seorang sahabat baik saya di SDAR dulu iaitu saudara Ahmir aka Pasha. Lagu ni dinyanyikan oleh kumpulan Amuk. Banyak maksud yang tersirat dalam bait-bait lirik lagu ni. Sama-sama kita hayati. Enjoy~

Friday, September 17, 2010

Track 009 : Juz a Normal Day...

Salam sume...

Ape nk dibebelkan ari ni?
Hehehe tengok title pun rase biase jek....
Memang pun, apa yang diwat arini. Seperti biasa bangun dalam pukul 5.35 pagi dan terus bersiap untuk solat subuh dan pergi ke tempat kerja.
Alhamdulillah mase da sampai Sentul awan gelap yang sangat besar dah berkumpul.Boleh dikatakan telah memendungi hampir seluruh KL tapi saya sempat sampai di Uniten yang tercinta tanpa berhadapan dengan masalah hujan lebat.

Jadi hari ini menyiapkan Critical Path Management untuk projek research pastu pergi ke TNBR untuk mengambil bberapa gamba daripada drawing. Cuma yang menarik ke TNBR hari ni dapat jumpa Aziz yang memang tengah boring sebab opis die pun kosong.So sudahnye pas solat Jumaat kami pun lunch bersama dengan sahabat yang lain.

Jadi pas makan, saya menyiapkan lagi kerja-kerja sebelum balik. Sudah solat asar saya pun kemas2 barang dan bersiap untuk balik. Tp hari ni ade kawan lama jemput open house raye, jadi orang da ajak kenala penuhi undangan.

Sahabat yang menjemput saya ni namanye Nurul Hidyahaini. Sape die ni? jeng2...biarla rahsie.hak3 saje wat saspen....
Bercerita mengenai sahabat saya sorang ni, memang sesuatu yang agak interesting. Kalau nak ikutkan dia bukan sahabat mase sekolah saya, jauh sekali sahabat seuniversiti. Kami berkenalan melalui satu program yang bernama Educamp yang di wat oleh Petronas pada tahun 2005. Jadi kami sume ni adalah calon2 yang sangat nk dapat scholarship Petronas. Sape tak nak beb Petronas. Sebuah GLC yang terulung di Malaysia. Mase Educamp dulu saya berkenalan dengan beberapa orang sahabat tapi yang masih keep in touch ialah si Nurul ni dan seorang lagi ialah Nurizzaidah (Ajed) yang kini berada di Moscow, Russia. Nampak sangat gi interview usha awek :P

So antara kami bertiga ni, si Nurul sorang jela dpt scholar Petronas.Walaupun saya ke Uniten dan si Nurul ni ke UTP manakala Ajed lak ke Moscow tapi kami masih keep in touch. Mungkin disebabkan ikhlas dalam perkenalan maka Allah merahmati persahabatan kami sampai skang. Nak kate kami ni kawan baik gile2 tadela sampai camtu tp seronok masing2 dok bertanya kaba dari mase ke mase, masing2 amek tahu perkembangan jadi silaturahim tu istiqamah sampai sekarang.

Moralnye dari peristiwa ni, apa yang saya nk katekan. Nak berkawan, kawan la dengan semua orang, jangan la nk pilih2. InsyaAllah selagi kita ikhlas dalam persahabatan, hubungan tu akan berkekalan walaupun bukan selalunya berjumpa. Kita tak tahu apa yang akan berlaku masa depan, mungkin seseorang yang kita pernah kenal memerlukan pertolongan kita pada mase depan dan gitula jugak sebaliknya.
Akhir kata, selagi kita jaga hubungan kita dengan Allah, insyAllah, Allah akan pelihara hubungan kita sesama makhluknya.

Neway thanks to Nurul atas jemputan. InsyaAllah bila saya wat makan2 nnt sume sahabat jemputla hadir.

Mak aih sedar tak sedar dah berjela saya membebel. Takpela, nak wujudkan pace untuk blogging, tak nak la tengok blog ni berhabuk.hehehe. Till then.
No harm, no crime. Salam~ ^_^

Thursday, September 16, 2010

Track 008 : Selamat Hari Malaysia


Selamat Hari Malaysia kepada semua rakyat Malaysia.
Sebenarnya sudah 47 tahun negara kita bergelar Malaysia, bermula dengan Tanah Melayu kemudian Malaya. Ia terhasil setelah berlaku perubahan politik antara pembentukan negeri-negeri di mana terdapat penyertaan dari Sabah & Sarawak manakala Brunei dan Singapura menarik diri daripada membentuk satu persekutuan. Hehehe, sekadar mengimbas sebahagian daripada sejarah.

Apa yang saya ingin ketengahkan di sini selain soal mencintai negara, yang penting ialah perasaan menghargai. Apa yang patut kita hargai? Sudah tentulah nikmat dan anugerah yang Allah telah berikan kepada kita iaitu sebuah negara yang aman, makmur, dan kaya dari segala sumber, bebas dari lingkaran bencana alam yang meruncing walapun tidak dinafikan terknea juga sedikit tempias.

Cuma akhir-akhir ini sedikit terkilan terkelumit dari sudut hati saya sebagai anak merdeka. Ramai pihak yang cemburu dengan nikmat yang rakyat Malaysia peroleh dan cuba ingin merampasnya. Kalau tidak dapat merampasnya pun pihak-pihak tersebut ingin menjahanamkan hadiah yang kita ada.Maka berlakulah banyak insiden 'ayam berlaga sekandang'. Tak kira kandang ayam milik si M, si C, si I atau mungkin berlaku di kalangan saudara-saudara kita di seluruh pelusuk Borneo dan Semenanjung.

Marilah saya menyeru diri saya dan saudara saudari sekalian, pupuklah rasa bersyukur dengan nikmat yang diberi ini. Saya akui masih terdapat lompang-lompang kecacatan dalam negara kita baik dari segi pembangunan sahsiah rakyatnya, soal urus tadbir dan pembangunan bola sepak (hehehe)tapi adakah perkara-perkara tersebut akan berubah dengan lebih giat sekiranya hanya kata rungutan sahaja yang dilemparkan tapi tiada tindakan pembetulan diambil. Maka di sinilah tanggungjawab kita untuk memperbaik segala kecacatan mengikut peranan dan kemampuan kita.

Alhamdulillah, sekali lagi syukur kepada Allah atas kurnia ini dan sama-samalah kita memulihara dan memelihara. No harm no crime ^_^

Thursday, September 9, 2010

Track 007 : Totally After a Year

salam

nice. da cukup setaun xupdate blog. hehehe. ape kate jdkn blog ni blog tahunan.hahaha

neway selamat hari raya maaf zahir batin ^_^